Et Dışında Demir İçeren Besinler

0
380

Merak edenler vardır; et yemeden de demir alınabilir. Demir bakımından zengin birçok besin var. Hele ki bu ikilileri bir arada tüketmek muhteşem bir kuvvet etkisi yaratıyor. Bitkisel besinler, meyve ve sebzelerle diğer ürünleri bir arada tüketerek demir minerali vücuda alınabilir. Kan ve sindirim sisteminde yalnız başına kolayca emilemeyen demir içerikli bitkisel gıdaları C vitamini içeren bir besinle birlikte tüketmek işe yarayacaktır.

Vücudunuzun demir ihtiyacını et yemeden karşılayan muhteşem demir ve C vitamini kombinasyonları…

Ispanak + Kırmızı Biber

Birkaç farklı yolla bu ikiliyi bir araya getirebilirsiniz. Kırmızı dolma biberlerin içini ıspanak doldurup pişirebilirsiniz. Bu ikiliyi güzel bir salatada birleştirebilirsiniz. Ispanak yemeğini kırmızı biberle birlikte pişirebilirsiniz. Zeytinyağı, sarımsak ve pul biberle tadını zenginleştirmek de mümkün.

Brokoli + Domates

Brokoli çiçeklerini küçük parçalara bölün. Domatesi güneşte kurutup brokolinin üzerine harika bir pesto sos hazırlayabilirsiniz. Salatada bu ikiliyi soğan, mantar, zeytin yağı, sarımsak, ot ve baharatlarla zenginleştirin. Yanına esmer pirinç, tavuk göğsü, fasulye gibi yağsız protein ürünlerini de ekleyebilirsiniz. Kahvaltıda omletinizi brokoli ve domates dilimleri ile süsleyebilirsiniz.

Brokoli (Demir), Domates (C Vitamini)
Brokoli (Demir), Domates (C Vitamini)

Siyah Fasulye + Lahana

Sirke bazlı lezzetli bir lahana salatasının içine tane siyah fasulyeleri haşlayıp katabilirsiniz. Lahana dolmasında da fasulye kullanılabilir.

Karalahana + Portakal

Salatası, aperatif sunumları ve tahıllı gevrekte bulunan portakal özleri ile bu ikiliyi birleştirmek mümkün. Karalahana salatası üzerine bir portakal tüketerek demir ve C vitamini alabilirsiniz.

Brüksel Lahanası + Mercimek

Izgara ya da fırında lahana ve aynı aileden gelen diğer sebzeleri pişirip, mercimekle birleştirebilirsiniz. Marul ile birlikte bu ikili çok lezzetli bir salatada da bir araya gelebilir.

Çilek + Bitter Çikolata

Sütsüz çikolatayı eritip çileklerin üzerine gezdirin ve bu harika tadı deneyin. Sabahları yulaf ezmesinin içine de çilek ve bitter çikolata parçaları katılabilir. Yoğurt, dondurulmuş taze zencefil, nane, tarçın ve badem sütü ile bu ikili çok lezzetli ve sağlıklı oluyor.

Ekstra!

Sos, asidik ve nemli gıdaları demir tencerede hazırlayın. Dökme demir malzemeler kullanabilirsiniz. Demir tüketirken çay, kahve ve kalsiyum emilimini önleyen takviyeleri almaktan kaçının.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here