İyot ve İyotlu Tuzun Yararları

0
333

Yetersiz beslenme sonucu vücutta iyot eksikliği yaşanır ki bu da beraberinde birçok sorunu getirir. Guatr, zeka geriliği, öğrenme sorunları, gelişim bozukluğu ve kısırlık gibi ciddi sıkıntılar görülebilir. Fazla iyot alerji ve sivilce sebebidir. Süt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, içme suyu ve iyotlu tuzlarda iyot bulunur.

Vücudun üreme, gelişme, büyüme gibi fizyolojik olaylarının düzenlenmesinde iyot mineralinin etkisi çok büyüktür. Tiroit bezinden yeteri kadar salgılanmayan iyot sonucunda boğazda yumrulu bir şişme yaşanır ve guatr başlar. Günde 90-150 mikrogram kadar iyot alınmalıdır. 1 gram iyotlu tuzdaki iyot miktarı ise 70 mikrogramdır. Aşırı tüketiminde de bazı sorunlar görülebilir. Tiroit bezleri fazla çalışır, tiroit bezi büyür ve guatr başlar.

İyotun Faydaları
İyotun Faydaları

Bebek ve yetişkinler için yaşamsal önemi olan iyot gerektiği kadar tüketilmelidir. Vücudumuzun gelişmesi beyin ve sinir sistemimizin çalışması, aktivitelerimizin ve vücut ısımızın sürmesini sağlayan tiroid bezi hormonlarının yapımı için iyot gereklidir. İyot eksikliğinde zeka ve büyüme geriliği, guatr, ölü doğum, cücelik, sağırlık gibi ciddi sağlık sorunları görülmektedir. Hamilelikte iyot eksikliği anne karnında ne yazık ki bebek ölümlerine ve sağlıksız bebek gelişimine bile neden olabilir. İyotlu tuz yemekler piştikten sonra yemeklere eklenmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here