Sezaryen Doğum Düşünüyorsanız Dikkat!

0
369
Hamile kadınların normal doğumdan korkusu büyük. Verilere göre her 3 kadından 1’i sezaryen doğum yapıyor. Talepler bu yönde ancak özellikle ilk doğumun sezaryen olmaması öneriliyor. Normal yani vajinal doğum çok daha yararlı ve risksiz. Daha uzun da sürebiliyor ancak sonuç daha etkili. Jinekologlar kadınların ilk doğumlarında bu yöntemi kullanmamalarını tavsiye ediyor. Sezaryen doğumun anne ve bebek üzerindeki riskleri çok fazla. Herhangi tıbbi bir sebep yoksa o anki sağlık durumunuz elverişliyse mutlaka normal doğum yapmayı tercih edin.

Doğumun suni sancıyla değil doğal yollarla kendiliğinden başlamasını bekleyin. Bebeğin rahatça görünmesi ve vajinaya iyice baskı yapması için yeteri kadar beklenmelidir. Doğumdan çok kısa bir süre önce rahim ağzı 6-10 cm kadar genişleyerek açılır. Bu konuda bir korkunuz olmasın.

Sezaryen Doğum - Normal Doğum
Sezaryen Doğum – Normal Doğum

Sezaryen doğumda narkoz alır ve uzun bir ameliyata girersiniz. Ameliyat izleri karnınızda yıllarca kalacaktır. Lohusalık dönemi daha zor ve geç atlatılır, sezaryen doğumdan sonra daha çok sancı, kanama vs sorunlar çekilir. Tüm doğumlarda ister ilk kez anne olun ister sonraki doğumlarınızda, sezaryeni ikinci planda düşünün.

Gebelik ve doğum riskiniz varsa bunu zaten doktorunuz size söyler ve sezaryen doğuma alınırsınız. Peki bunları biliyor muydunuz? Dünyada bebeklerin yalnızca %5’i zamanı geldiğinde doğuyor. Geri kalanları ya erken doğumla dünyaya geliyor ya da suni sancı epidural takviyesi ile belirli bir tarihte ana rahminden alınıyor. Bazı bebekler 40 – 41 haftalıkken doğabiliyor. Normal doğum ve zamanında doğum, anne ile bebek arasındaki bağı daha da güçlendiriyor. Bebekler daha sağlıklı büyüyor ve ileride hastalanma riskleri azalıyor. Normal doğumdan sonra hastanede kalma süresi ne kadar artarsa anne ve bebek açısından o kadar iyi oluyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here